On tietysti selvää, että päästäkseen lähellekään minkä tahansa urheilulajin kovinta kärkeä on tehtävä paljon työtä, eli toisin sanoen harjoiteltava. Tämän lisäksi ei ole lainkaan huono asia, jos omaa vielä erityisiä avuja ja erityislahjoja, jotka auttavat menestymään lajissa. Tästä voisi mainita esimerkkeinä vaikka yli kahden metrin pituuden koripallossa tai poikkeuksellisen hyvän näön ja keskittymiskyvyn ammuntalajeissa.Synnynnäiset lahjat ja ominaisuudet ovat tietysti sellaisia asioita, jotka saadaan syntymälahjoina, ja – kuten sanonta kuuluu – niillä korteilla täytyy pelata, jotka on jaettu. Tämän asian voi toki nähdä myös positiivisemminkin: jos omaat erityisen hyvän ruumiinrakenteen esimerkiksi pitkän matkan juoksulajeihin, on varmasti hyvä ajatus harkita etenemistä nimenomaan näissä lajeissa.Suurin osa menestyksestä tulee kuitenkin omasta harjoittelusta ja siitä työstä, joka lajin eteen tehdään. Ammattimaisessa harjoittelussa kaikki lähtee harjoitteluohjelman laatimisesta, mikä useimmiten tehdään oman henkilökohtaisen valmentajan kanssa. Harjoitusohjelmassa on yleensä mukana paljon sellaisiakin lajeja, jotka eivät näyttäisi suoranaisesti liittyvän varsinaiseen lajiin kovinkaan kiinteästi. Esimerkiksi pitkän matkan juoksijan harjoitusohjelmassa voi olla pyöräilyä ja uintia.

Neymar

Ensimmäinen tunnettu huippunimi tulee jalkapallon parista, ja tämä nimi on Neymar Jr. Hän on syntynyt vuonna 1992 Brasiliassa, mutta on luonut peliuraansa pääosin Espanjan liigassa FC Barcelonan joukkueen riveissä. Neymar Jr. On tämän hetken kovimpia nimiä jalkapallossa, ja hänen peliuraansa seurataan tarkasti ympäri maailman. Esimerkiksi The Guardian valitsi hänet vuonna 2013 maailman kuudenneksi parhaaksi pelaajaksi. Kuten monet muutkin huippu-urheilijat, aloitti myös Neymar uransa jo varhain. Suuressa osassa hänen menestystään oli myös ammattimainen ja määrätietoinen harjoittelu. Tänä päivänä Neymar Jr loistaa pelikentillä, ja voidaan jopa sanoa, että hän on nostanut Barcelonan pelin tasoa tullessaan joukkueeseen – ja se ei ole vähän sanottu.Neymarilla on jalkapallon lisäksi myös kuitenkin toinenkin intohimo, nimittäin pokeri, ja hän onkin mukana kuuluisassa PokerStars-pelihuoneessa. Kuten jalkapallossakin, on hän myös erittäin menestynyt pelaaja pokerissa. Hänelle pokeri on täydellinen pari jalkapallolle, ja pokeripöydässä hän voi ilmaista itseään aivan uudella tavalla. Sama jännitys ja voitontahto, kuin mitä hänellä on jalkapallokentillä löytyy tietysti myös pokeripöydästä. Pokeri on kiehtova yhdistelmä onnea ja taitoa, ja tässäkin lajissa harjoittelu on avainasemassa. Säännöllisen ja pitkän peliuran ansiosta on Neymarille kehittynyt oma, jäljittelemätön pelityyli.

Haile Gebrselassie

Eräs maailman menestyneimmistä pitkän matkan juoksijoista, vuonna 1973 syntynyt etiopialainen Haile Gebrselassie on käyttänyt harjoittelussaan menestyksekkäästi hyväkseen Afrikan kuumaa ilmastoa ja Etiopian maastoa. Kuten monet ovat huomanneet, on juuri Afrikka monen huippujuoksijan koti. Afrikkalainen luonto ja ympäristö luovat varmasti otolliset lähtökohdat, ja geeniperimälläkin lienee oma merkityksensä, mutta myös harjoittelun suhteen Etiopiassa ja Keniassa tehdään paljon oikein.

Alexander Ovechkin

Kolmas esimerkki urheilijasta, joka on päässyt huipulle tinkimättömän harjoittelun ansiosta, on venäläinen Alexander Ovechkin, jota pidetään yleisesti tällä hetkellä maailman parhaana jääkiekkoilijana. Tällä hetkellä hän pelaa Pohjois-Amerikan NHL-liigassa ja edustaa Washington Capitals -joukkuetta. Hän on loistanut kotijoukkueensa Moskovan Dynamon lisäksi myös NHL:ssä, ja on lyhyessä ajassa saavuttanut suuren suosion ja eliittipelaajan aseman. Hänet on mm. valittu kahdeksan NHL-kautensa aikana peräti seitsemän kertaa NHL-liigan ykköstähdistökentälliseen. Hän on myös NHL:n kaikkien aikojen kuudenneksi nopeimmin 400 maaliin yltänyt pelaaja.Ovechkin on syntynyt vuonna 1985 Moskovassa, ja monen muun huippu-urheilijan tavoin hänkin osoitti poikkeuksellista lahjakkuutta jo nuorella iällä. Hän pelasi Moskovan Dynamon edustusjoukkueessa jo 16-vuotiaana, ja 19-vuotiaana hänet varattiin (ensimmäisenä kyseisellä varauskierroksella) vahvistuksena Washingtoniin. Ovechkinin tapauksessa voidaan varmasti sanoa, että harjoittelu on ollut onnistunutta, ja sen avulla on onnistuttu täydellisesti tukemaan hänen valmiita vahvuuksiaan ja lahjojaan sekä toisaalta parantamaan hänen heikkouksiaan.

Kaikkien huippujen harjoittelussa yhtenäisiä piirteitä

Neymarin, Gebrselassien, Ovechkinin ja muidenkin eliittiluokan urheilijoiden harjoittelussa on monia yhdistäviä seikkoja, joiden avulla huippuhyviin tuloksiin on päästy. Harjoittelu on ensinnäkin kokonaisvaltaista, ja siihen sisältyy myös paljon sellaista, joka ei suoranaisesti kehitä itse lajin taitoja. Yleisesti harjoitellaan esimerkiksi kuntoa, kestävyyttä ja lihasvoimia.Harjoittelulla on myös psykologinen puolensa, ja mentaalivalmennus on yksi tämän päivän tärkeistä harjoittelun lajeista. Silloin kun kaikki asiat osuvat kohdalleen ja onnetarkin on hieman matkassa, pystytään eliittitason harjoittelulla maksimoimaan urheilijakyvyn luontaiset lahjat, ja tuloksena on maailman huippusuoriutujia. Vaikka huipulla ei olisikaan tilaa kaikille, voivat kaikki aktiiviurheilijat kuitenkin hyödyntää samoja harjoittelumenetelmiä.