Englannin valioliiga kuuluu vanhan saarivaltion perinteisiin. Viikoittainen ottelupäivä kuuluu ja näkyy erityisesti Lontoossa, jossa fanit kokoontuvat pintille eli tuopille olutta ennen joukkueiden kohtaamista. Fanilaulut raikuvat katsomoissa, ja elleivät pelin käänteet ja tuomarin liikkeet miellytä, antavat britit sen myös kuulua.Tunnelma on katossa ja fanit elävät ottelut tunteella. Valioliigaan kuuluu 20 parasta joukkuetta, ja Lontoossa kaupungin keisarin paikasta kamppailevat Chelsea, Tottenham ja Arsenal. Näiden lisäksi liigassa pelaavat esimerkiksi Bournemouth, Liverpool, Everton ja West Ham United. Liigaa pelataan elokuusta toukokuulle, ja kauden 2017-2018 mestariksi kruunattiin kolmannen kerran Manchester United.

Fanikulttuurin keskus

Brittien lisäksi valioliigan ja siihen kuuluvien joukkueiden suosikkeja löytyy muualtakin maailmasta, myös Suomesta. Tietyn joukkueen fanittaminen saattaa alkaa pienestä asiasta, kuten lahjaksi saadusta jalkapallojoukkueen paidasta tai kaulaliinasta. Fanitus voi käynnistyä kaverin tai perheen innostuksesta, ja vuosien varrella asiasta voi tulla itselle tärkeä osa arkea. Toisille joukkue tai sen tähtipelaaja voi olla esikuva, jonka tekemisiä seurataan pitkälläkin aikavälillä.Englannin valioliigan ottelut ovat tiivistunnelmaisia trillereitä, joihin voi latautua perustamalla kisakatsomon vaikka omalle kotisohvalle. Kisakatsomossa tunnelmaan voi virittäytyä erilaisen fanitavaran avulla, jonka tilaaminen on helppoa ja turvallista netistä. Esimerkiksi supportesplace.com tarjoaa laadukkaita fanituotteita niin valioliigasta kuin muistakin maailmantason sarjoista innostuneille. Pelitunnelmaan on helppo virittäytyä särmällä pelipaidalla, lippiksellä ja muilla tuotteilla. Näin tunnelma kisakatsomossa nousee kuin Lontoon pubissa, ja live-lähetysten avulla pelejä voi seurata reaaliajassa.

Valioliigalla on saarivaltiossa suuri kansainvälinen merkitys

Jos mahdollista, tosifanin kannattaa kerran elämässä ujuttautua mukaan laajaan joukkoon ja sukeltaa seuraamaan valioliigan ottelua paikan päälle. Suomesta pääsee ympärivuoden suorilla lennoilla Lontooseen, ja samalla voi nauttia upean kaupungin kulttuuritarjonnasta.Englannin valioliigalla on valtava merkitys urheiluun liittyvässä liiketoiminnassa. Se on maailman kolmanneksi suurin liiga, jonka lipputulot, maksulliset lähetykset ja fanikama muodostavat melkoisen potin. Tämän lisäksi liigalla on paikallisille vahva tunnearvo, ja välillisesti se vaikuttaa merkittävästi myös turismiin.