Kuntosaliharjoittelu on erinomainen tapa pitää keho ja mieli kunnossa. Se sopii kaikenikäisille, ja kaikentasoisille kuntoilijoille. Kuntosalille ei tarvita mitään erityisvarusteita, t-paita, löysät tai joustavat housut tai sortsit, ja kunnolliset sisätossut ja vesipullo, sekä pieni pyyhe, johon voi pyyhkäistä hikeä riittävät oikein hyvin. Painojen nostoon on hyvä olla painonnostohanskat, jotka estävät hiertymisien muodostumisen. Todelliseen lihaskasvuun tähtäävä salilla kävijä joutuu nostelemaan enemmänkin rautaa, joten silloin on hyvä olla mukana nostovyö selkää tukemaan, vetoremmit lisäavuksi käsille ja ranteisiin, sekä polviin laitettavat tuet.

Kuntosalin mahdollisuudet ovat monimuotoiset, koska nykyään kuntosalit ovat laajentaneet toimintaansa myös muille lajeille painoharjoittelun ja ns. fitness – harjoittelun lisäksi. Kuntosalilla voi harjoittaa erilaisia aerobisia liikuntamuotoja, voimaharjoittelua, kuntonyrkkeilyä, spinningiä eli indoor cykling -harjoittelua, joogaa ja pace – kiertoharjoittelua. Tässä on mainittuna vain murto–osa kuntosalien tarjonnasta.

Henkilökohtainen valmennus

Kuntosalilla, tai kuntokeskuksessa, joksi monet salia kutsuvat, on aloittelijoilla mahdollisuus saada henkilökohtainen valmentaja, joka opastaa eri laitteiden käyttömahdollisuuksissa ja antaa ohjeita liikkeiden maksimaaliseen suoritukseen. Valmentaja tekee yleensä jonkinlaisen kuntotestin kartoittaakseen henkilön nykyisen kunnon, sekä henkilökohtaisen harjoitusohjelman, jota noudatetaan ruokavalion ohessa. Tokihan ruokailutottumuksiin pitää myös puuttua, koska mikään kunto–ohjelma ei toimi, jos syödään väärin. Kuntoilijan on pidettävä huoli ateriointi ajoistaan, eli syödä kevyesti ennen harjoittelua ja syödä raskaampi ateria kuntoilun jälkeen. Näin varsinkin, jos haluaa kehittää lihasmassaa. Lihasmassa tarvitsee proteiinia kasvaakseen, ja päivän harjoittelun tulokset alkavat vaikuttaa kehossa vasta levossa, eli nukkuessa. Siksi on myös erittäin tärkeää pitää kiinni vapaapäivistä, jolloin ei rasita kehoaan, vaan antaa sen palautua rauhassa. Tuloksena on silloin lihasten kasvu.

Valmennuksessa ei keskitytä pelkästään ”raudan nostoon”, vaan harjoittelu on monipuolista ja sisältää myös aerobisen puolen. Mahdollisuutena on käyttää hyväkseen kahvakuulia, hiekkasäkkejä, jne.
Harjoittelu kuntosalilla voi myös olla itse suunniteltua, mutta helpointa on seurata tiettyä harjoitusohjelmaa, jossa harjoitukset on jaettu eri päiville, johon on laskettu tietenkin myös vapaapäivät. Harjoitusohjelma on jaettu useimmiten eri lihasryhmien kesken. Jako voidaan suorittaa esimerkiksi näin; selkä ja hauis, vatsa, reidet ja pohkeet, rinta, olkapäät ja ojentajat. Muistettavaa on myös toistojen tärkeys. Eli yhdellä harjoituskerralla keskitytään tiettyihin kehon osiin.
Treeni aloitetaan kevyemmillä painoilla ja useilla toistoilla, ja siirrytään raskaampiin painoihin vähentäen toistoja. Huomaa, että välissä on neljä vapaapäivää tasaisesti jaettuna, jolloin salipäiviä kertyy kolme viikkoa kohden. Erittäin tärkeää on kunnollinen lihasten lämmitys, joka voidaan suorittaa pyöräilemällä tai cross trainerillä. Useimmiten noin kymmenen minuuttia riittää lihasten lämmitykseen.

Henkilölle, joka on todella kiinnostunut ja halukas opastettuun valmennukseen, löytyy kuntosaleja, joissa on mahdollisuus henkilökohtaiseen valmennukseen optimaalisen lihasharjoituksen saavuttamiseksi. Useat kuntosalit tarjoavat tämän mahdollisuuden, joten kannattaa tutustua eri kuntosalien palveluihin. Yleensä tehdään aiemmin mainittu kuntotesti, kehon koostumuksen mittaus sekä yleinen alkukartoitus. Kuntosalit ovat siis hyviä paikkoja sekä itsenäiseen että ohjattuun kuntoiluun.