Jalkapallo on erittäin vanha urheilulaji, jota voidaan seurata pitkälle satojen vuosien taakse. Nykyinen jalkapallon pelimuoto jota pelataan, joka muuten on säännöiltään erittäin vanha, on lähtöisin Englannista.

Tuskin on tänä päivänä olemassa ihmistä, joka ei olisi joskus elämänsä aikana potkaissut palloa. Oli se minkälainen pallo hyvänsä, joka tielle sattuu tupsahtamaan, tulee sitä vaistomaisesti potkaistua. Jos niin ei käy, on mieliteko siihen ainakin kova. Sellainen vetovoima pallolla on.

Jalkapallossa perusajatuksena on pyrkimys kuljettaa palloa jaloilla, ja potkaista se vastustajan maaliin samalla hämäten vastapelaajia nopeilla liikkeillä. Jalkapallo on eräs suosituimpia urheilulajeja, ja katsotuimpia urheilutapahtumia. Kaikki varmastikin tuntevat jalkapallo–ottelun jälkeiset fanien aiheuttamat mellakat, joita näytetään tv:n uutisissa tämän tästä, mutta myös kannustusjoukkojen yhteishengen heidän tukiessaan raivoisasti suosikkijoukkuettaan.

Jalkapallo harrastuksena

Jalkapallossa fyysisen kunnon on oltava hyvä, koska kyseessä on yhtä paljon nopeuslaji kuin kestävyyslaji. Pelaajalla, joka pelaa ihan joukkuetasolla, on oltava sekä nopeutta käänteissään että kestävyyttä pelata kentällä. Hyvässä kunnossa oleva pelaaja säästyy myös loukkaantumisilta, joten kuntosaliharjoittelu on eräs tärkeä osa jalkapalloa. Kuntosalilla keskitytäänkin jalkojen eri lihasten harjoittamiseen, sekä vatsalihasten ja jonkin verran myös käsivarsien, niskan ja muiden kehon osien harjoittamiseen. Jalkoja ja keskivartaloa harjoitetaan eniten. Jalkapallopelaajan ei tarvitse olla mikään kehonrakentaja, vaan jänteikäs ja kiinteä.

Lajia on hauska harrastaa vapaa–aikanaan omaksi ilokseen. Perheet voivat pelata keskenään ja näin yhdistää huvin ja hyödyn. Juokseminen pallon perässä kohottaa kenen tahansa kuntoa, ja kaiken lisäksi se on jopa hauskaa. Jalkapalloa pelatessa yhdistyvät kaikki tärkeät asiat, kuten perheen yhdessä olo, liikunta, ulkoilu, pieni kilpailuhenkisyys ja maaliin osuessa onnistumisen ilo, joka kohottaa mieltä kummasti.

Nuorten jalkapalloharrastus

Jopa koulussa harrastetaan urheilutunnilla jalkapalloa. Oppilaat saavat hyvää liikuntaa juoksemalla pallon perässä, ja samalla opitaan joukkuetoimintaa eli yhteistyötä. Jalkapallossa on myös erilaisia sääntöjä, jotka on hyvä oppia varsinkin, jos innostuu pelaamaan ihan paikallisessa seurassa. Lähes jokaisessa pitäjässä on oma jalkapalloseuransa, joten lajia on melko helppo harrastaa. Seurassa pelaaminen tarkoittaa sitä, että peliasu on oltava asianmukainen. Se tekee pelaamisesta mukavan ja turvallisen. Joten hyvät nappulakengät ja hihallinen paita, sekä sortsit ja tietysti polvisukat joiden alla on asianmukaiset säärisuojat, kuuluvat asiallisen pelaajan varusteisiin.

Lasten jalkapalloilusta voidaan kertoa, että vanhemmat joutuvat olemaan aika lailla mukana lasten harrastuksessa. Harjoituksia on usein ja tietenkin turnauksia, jotka useimmiten ovat toisessa kaupungissa. Jalkapalloharrastus haukkaa ison palan vapaa–ajasta, joten vanhempien tuki on tärkeä.

Tietenkin jalkapalloa voi harrastaa ihan kotipiirissä. Tarvitaan vain kunnollinen nahkapallo, hyvät futiskengät ja hieman tilaa, niin pelin voi pistää pystyyn melkein minne vain. Maaliksi käy vaikka kaksi kiveä paremman puutteessa. Iso jalkapallokenttä olisi ihanteellisin paikka pelaamiselle, mutta ”jalista” näkee pelattavan esimerkiksi teillä, ruohikossa, kotien takapihoilla ja muilla tilavilla alueilla.