Pyöräily on treenaajien suosikkilaji, eikä ihme, sillä se soveltuu erinomaisesti kaikenlaisille kuntoilijoille ja moneen tarkoitukseen. Pyöräilyn harrastajista löytyy niin tavoitteellisesti harjoittelevia elämäntapaliikkujia, kilpapyöräilijöitä kuin vapaa-aikana tai työmatkalla omaksi ilokseen liikkuviakin. Pyöräilyn vahvuus lajina on ehdottomasti sen monipuolisuus ja helppous. Moni treenaaja on innostunut pyöräilystä, sillä se on tehokkaasti koko kehoa harjoittava treenimuoto.
Kuinka valita itselle sopiva pyörä?
Pyöräilyssä liikkeelle kannattaa lähteä oikeanlaisen pyörän valinnasta. Optimaalisesti pyörä on kuin tehty ajajalleen ja tekee pyöräilystä mukavaa tilanteessa kuin tilanteessa. Pyörä tulee valita ensisijaisesti silmällä pitäen ajajan kokemusta ja pyörän käyttötarkoitusta. Pyöräilijän kannalta sopivan pyörän löytäminen on kuitenkin helpompaa kuin koskaan. Pyöristä löytyy laajasti erilaisia vaihtoehtoja, maastoajosta maantielle, sekä näitä ominaisuuksia yhdisteleviä hybridi polkupyöriä.
Pyöräilyharrastusta aloittelevan on suositeltavaa kääntyä ammattimaisen pyöräliikkeen puoleen sopivimman vaihtoehdon löytämiseksi. Pyörää valitessa on kiinnitettävä huomiota pyörän oikeaan kokoon, omaan budjettiin ja pyörän käyttötapaan. Ennen pyörän hankintaa täytyy miettiä omia tavoitteita; esimerkiksi, suunnitteletko käyttäväsi pyörää satunnaisesti viikonloppuisin, säännöllisesti treenaamiseen vai pitkän matkan retkiin. Pyörää valitessa tavoitteita ja ominaisuuksia kannattaa ajatella myös pitkällä tähtäimellä.
Tarvittavat varusteet ja vinkit
Pyöräilijän tärkein varuste on pyöräilykypärä, jota tulee turvallisuussyistä pitää aina pyörällä ajaessa. Hyvä ohjeistus on myös se, että pyöräilyn kestäessä yli puolen tunnin ajan, kannattaa varustautua pyöräilyyn soveltuviin vaatteisiin, jotka hengittävät, suojaavat ja takaavat mukavuuden liikkuessa. Esimerkiksi topatut pyöräilyshortsit ovat toimiva valinta pidemmille pyörälenkeille. Lisäksi mukana on hyvä olla pumppu ja tarvikkeet renkaan vaihtoon.
Pyöräharrastusta aloittaessa on suositeltavaa panostaa ennemmin lenkkien määrään kuin niiden tehokkuuteen. Ensimmäisten treeniviikkojen aikana kannattaa pyrkiä ajamaan 30–60 minuutin pyörälenkkejä kolmesta viiteen kertaa viikossa. Kun treenirytmi tuntuu sopivalta, voi tehokkuutta lisätä tekemällä jokaisesta lenkistä hieman pidemmän tai ajamalla viikonloppuisin pidempiä pyörälenkkejä. Pyöräilyä voi harrastaa myös treeniryhmissä, joita löytyy kaiken tasoisille pyöräilijöille.
Seuraa omaa kehitystäsi
Pyöräilyssä, kuten treenauksessa yleensäkin, tärkeintä on aloittaminen. Liikkeelle tulee lähteä itselle sopivalla tahdilla, esimerkiksi pyöräilemällä säännöllisesti työmatkoja. Näin pyörän käsittely ja liikenteessä toimiminen palautuu helposti mieleen tutussa ympäristössä. Treenaukseen siirtyessä tulee myös edetä sopivin askelin ja muistaa, että palautuminen on yhtä tärkeää kuin pyöräily itsessään. Kehityksen seuraamiseen ja tavoitteiden asettamiseen kannattaa hyödyntää esimerkiksi treenisovellusta.